Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ

Γεγονότα σημαντικά για τη χριστιανική θρησκεία διαδραματίζονται κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, την έναρξη της οποίας σηματοδοτεί η Κυριακή των Βαΐων, ημέρα κατά την οποία ο Χριστός εισήλθε στην Ιερή Πόλη της Ιερουσαλήμ.

 
Η Εβδομάδα των Παθών, που τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο, είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού, ενώ καθεμιά από τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας είναι αφιερωμένη και σε ένα επιμέρους περιστατικό των Παθών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και η Βικιπαίδεια.

Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ, του γιου του Ιακώβ, και στην παραβολή της άκαρπης συκιάς, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε με ένα του λόγο.

Στις εκκλησιές ψάλλεται η Ακολουθία του Νυμφίου και ο Όρθρος της επόμενης μέρας, ενώ τα τροπάρια που ψέλνονται είναι το του Νυμφίου Ιδού ο Νυμφίος έρχεται και το Τον Νυμφώνα σου βλέπω.

Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στην παραβολή των Δέκα Παρθένων. Η παραβολή αυτή συμβολίζει την πίστη και την προνοητικότητα. Το βράδυ ψάλλεται το τροπάριο της Κασσιανής, Κύριε η εν πολλαίς αμαρτίαις.


Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας, που μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό και άλειψε τα πόδια του με μύρο. Το πρωί της ίδιας ημέρας, λοιπόν, τελείται η Θεία Λειτουργία και το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης που αναφέρεται στο Μυστικό Δείπνο και ψάλλεται το Κοντάκιο Ότε οι ένδοξοι μαθηταί


Η Μεγάλη Πέμπτη είναι αφιερωμένη στο Μυστικό Δείπνο, στην προσευχή στην Γεσθημανή, στην προδοσία του Ιούδα, στη σύλληψη του Ιησού, στην ανάκριση από τον Άννα, στην άρνηση του Πέτρου και στην καταδίκη του Χριστού από τον Καϊάφα.

  

 Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης τελείται η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και στο τέλος οι πιστοί μεταλαμβάνουν της Αγίας Κοινωνίας, Σώμα και Αίμα Χριστού, το απόγευμα προς βράδυ γίνεται η Ακολουθία των Αγίων και Αχράντων Παθών ή Δώδεκα Ευαγγελίων στην οποία αναγιγνώσκονται 12 περικοπές από τα 4 Ευαγγέλια, του Ματθαίου, του Μάρκου, του Λουκά και του Ιωάννη σχετικά με τα Άγια Πάθη του Χριστού από το Μυστικό Δείπνο μέχρι την Ταφή, παράλληλα γίνεται και η έξοδος του Τιμίου Σταυρού με τον Εσταυρωμένο από την Αγία Τράπεζα και η περιφορά του σε όλο το χώρο του ναού ενώ ψάλλεται το Σήμερον κρεμάται επί ξύλου




 Η Μεγάλη Παρασκευή είναι αφιερωμένη στη Σταύρωση και την Ταφή του Χριστού. Το πρωινό αυτό αποτελεί την κορύφωση του Θείου Δράματος με την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και ο Εσπερινός της Αποκαθήλωσης όπου ο ιερέας κατεβάζει τον Εσταυρωμένο από τον Σταυρό και τον τυλίγει σε καθαρό σεντόνι ενώ από αργά το βράδυ έχει ετοιμαστεί ο Ιερός Επιτάφιος έτσι ώστε να τοποθετηθεί το Άγιο Σώμα του Κυρίου και το βράδυ οι πιστοί παρακολουθούν με κατάνυξη τον όρθρο του Μεγάλου Σαββάτου και την Ακολουθία του Επιταφίου και ψάλλονται τα Εγκώμια σε τρεις στάσεις: Η Ζωή εν Τάφω α' στάση, Άξιον Εστί β' στάση, και Αι γενεαί πάσαι γ' στάση μετά τα οποία και πραγματοποιείται η περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους της πόλης ή του χωριού.

  


Το Μεγάλο Σάββατο είναι αφιερωμένο στην Εις Άδου Κάθοδο και Ανάσταση του Χριστού. Το πρωί ψάλλεται ο Εσπερινός της Ανάστασης, λεγόμενη και «Πρώτη Ανάσταση» και το τροπάριο Ανάστα ο Θεός. Το μεσημέρι στον Πανάγιο Τάφο πραγματοποιείτε η αφή του Αγίου Φωτός όπου και διανέμεται σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο και το βράδυ ακολουθεί η Τελετή της Αναστάσεως με το «Δεύτε λάβετε Φως» και το «Χριστός Ανέστη» που συνοδεύεται από τους χαρμόσυνους ήχους της καμπάνας, τους ασπασμούς της αγάπης και τη ρίψη πυροτεχνημάτων, βεγγαλικών και βαρελότων.
Η Κυριακή του Πάσχα βρίσκει τους πιστούς να γιορτάζουν την ανάσταση του Κυρίου τηρώντας έθιμα και παραδόσεις που περνούν από γενιά σε γενιά, όπως το σούβλισμα του οβελία, το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών και το παραδοσιακό γλέντι μέχρι αργά το βράδυ. Το απόγευμα στην Εκκλησία γίνεται ο Εσπερινός της Αγάπης, κατά τη διάρκεια του οποίου οι Χριστιανοί ανταλλάσσουν αδελφικό ασπασμό διαβάζοντας το Ευαγγέλιο σε διάφορες σε διάφορες γλώσσες.




Αξίζει να σημειωθεί ότι η ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα, καθορίστηκε από την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Βιθυνίας στη Νίκαια, το 325 μ.Χ και αποφασίστηκε να γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας και μετά το Πάσχα των Ιουδαίων


Πηγή:ANT1 Δημιουργία:13/4/2009 2:44 μμ Τελευταία ενημέρωση:15/4/2009 10:27 πμ



Η Aφή του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα



Σε ατμόσφαιρα κατάνυξης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου η τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο, στα Ιεροσόλυμα. Κρατώντας στα χέρια του δύο δέσμες από 33 κεριά, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κύριος Θεόφιλος, μετέφερε πρώτος το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Χριστού, δίνοντας το Άγιο Φως στους εκπροσώπους όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι οποίοι ήταν παρόντες σε αυτή τη μοναδική στιγμή.

Η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη, μετέβη το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στα Ιεροσόλυμα, προκειμένου να παραστεί στην τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στο Ναό της Αναστάσεως.

Περίπου στις 18:30 αναμένεται η άφιξη του Αγίου Φωτός στην Αθήνα. Το Άγιο Φως θα έλθει με αεροσκάφος τύπου "Εμπραέρ" στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", όπου θα γίνει δεκτό με τιμές αρχηγούς κράτους και εν συνεχεία με ειδικές πτήσεις θα μεταφερθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου αρχιμανδρίτης Δαμιανός Πάνου θα μεταφέρει το Άγιο Φως στην Αθήνα , ενώ εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου, στην αποστολή συμμετέχει ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος.

Πηγή:ANT1 Δημιουργία:23/4/2011 1:01 μμ Τελευταία ενημέρωση:23/4/2011 3:30 μμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου