Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ



ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ ΓΕΝΑΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ. ΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠ' ΤΑ ΟΜΟΡΦΌΤΕΡΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΕΙΤΕ ΧΕΙΜΩΝΑ ΤΟ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΣ ΕΙΤΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ. ΓΙ' ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ...

Λίγα λόγια για το Μέτσοβο...







 







Το Μέτσοβο είναι η ορεινή κωμόπολη του νομού Ιωαννίνων.Ένας παραδοσιακός οικισμός,που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νομού,κοντά στα όρια με τον νομό Τρικάλων.Οι κάτοικοι ασχολούνται λιγότερο με τη γεωργία και περισσότερο με την κτηνοτροφία,ενώ ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού απασχολείται στις βιομηχανίες ξύλου και γάλακτος καθώς και στις βιομηχανίες ειδών λαϊκής τέχνης.Toν χειμώνα λειτουργεί στην περιοχή οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο.



Η ιστορία του Μετσόβου


Επί τουρκοκρατίας,το Μέτσοβο ήταν ένας μικρός οικισμός βοσκών,ο οποίος γνώρισε πληθυσμιακή και οικονομική ανάπτυξη μετά την εκχώρηση προνομίων στην περιοχή από τον σουλτάνο Αχμέτ Δ’.Η πόλη ελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό στις 31 Οκτωβρίου του 1912,εξέλιξη στην οποία συνέδραμαν αντάρτικα σώματα Κρητικών με τη βοήθεια στρατιωτικού αποσπάσματος του συνταγματάρχη Μήτσα.Από το Μέτσοβο κατάγονται πολλοί εθνικοί ευεργέτες,όπως οι Αβέρωφ,Στουρνάρας και Τοσίτσας.

Η εκδρομή μας στο Μέτσοβο πραγματοποιήθηκε την 28η Ιανουαρίου 2011. Αυτό που μας έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν ότι το Μέτσοβο διακρίνεται για την τήρηση της παράδοσης και την γραφικότητά του. Με την είσοδό μας στο Μέτσοβο παρατηρήσαμε την μοναδική κατασκευή των σπιτιών από πέτρα και ξύλο και τα οποία βέβαια δύσκολα τα διακρίναμε μιας και ήταν  καλυμμένα με χιόνι.
Ακόμα στην κωμόπολη αυτή είδαμε πολλούς ανθρώπους που κυκλοφορούσαν με παραδοσιακές φορεσιές.
Παραδοσιακές είναι επίσης οι αγορές αλλά και τα εστιατόρια. Στις αγορές υπήρχαν πολλά και διάφορα χρώματα από χειροποίητα σουβενίρ αφού το Μέτσοβο είναι διάσημο για την επεξεργασία του ξύλου, μαλλιού και πέτρας. Τα εστιατόρια μοσχοβολούσαν από  διάφορες μυρωδιές  παραδοσιακών συνταγών, οι οποίες μπλέκονταν μεταξύ τους και δεν ήξερες τι να πρωτοδιαλέξεις..

Μπέρμπεης Γεώργιος & Ντέμου Ιωάννα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου