Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΕΦΗΒΕΙΑ: ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

ΣΚΕΨΕΙΣ – ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ…
ΛΥΣΣΑΡΗΣ ΜΑΡΙΑΣ - ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ ΦΡΟΣΩΣ - ΛΥΣΣΑΡΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΗΣ
<<Τι το έχει πιάσει το παιδί μου ξαφνικά; Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω….>> Αναρωτιούνται οι γονείς…  Μα  γιατί αντιδράει έτσι; είναι το  επόμενο ερώτημα που παίρνει θέση στο μυαλό τους…
Όμοια ερωτήματα με τα παραπάνω απασχολούν τους γονείς μας μετά από ένα συγκεκριμένο στάδιο της ζωής μας κι αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά από το 11ο έτος της ζωής τους αρχίζουν να περνάνε το στάδιο της εφηβείας…
Εφηβεία  όπως διαβάσαμε είναι το τελευταίο αναπτυξιακό στάδιο από μια μεταβατική περίοδο, από τον κόσμο της παιδικής ανεμελιάς (την παιδική ηλικία), στην ενήλικη ζωή. Ως αφετηρία θεωρείται το χρονικό σημείο που το άτομο είναι έτοιμο για αναπαραγωγή (11ο έτος περίπου για τα κορίτσια και 13ο για τα αγόρια). Το τέλος το προσδιορίζει το χρονικό σημείο όπου το άτομο είναι έτοιμο να αναλάβει το ρόλο του ενηλίκου.
Βεβαίως οι γονείς μας θα πρέπει να ενημερώνονται για αυτή την κρίσιμη περίοδο  της  ζωής των εφήβων. Είναι γνωστό ότι μεγάλες αλλαγές συμβαίνουν σε διάφορους τομείς όπως στο  βιοσωματικό, στο γνωστικό, στο συναισθηματικό και στο κοινωνικό τομέα. Σ’  αυτή τη περίοδο τα παιδιά αντιδρούν διαφορετικά από ότι πριν και συνήθως με επιθετικότητα έχοντας την ανάγκη να επιβάλλουν η να ιεραρχήσουν κατά τη δική τους άποψη, θέσεις στάσεις, αξίες ζωής κλπ. και θέτουν τα πάντα υπό  αμφισβήτηση.
|Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά σ αυτή τη φάση νιώθουν και βιώνουν έντονα συναισθήματα και ιδιαίτερα στις σχέσεις μεταξύ τους. Για παράδειγμα θα πούμε ότι όταν οι έφηβοι αισθάνονται λύπη η χαρά την αισθάνονται σε όλο της το «μεγαλείο»!!!..
Έτσι θα λέγαμε  ότι  κρίνεται αναγκαίο να καταλάβουν οι γονείς το πόσο σημαντικό είναι να βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους, να τα κατανοούν και να τα συμβουλεύουν κατάλληλα με αγάπη χωρίς καταπίεση και υστερικές αντιπαραθέσεις.
Πρέπει να δείχνουν  σεβασμό  και να παρέχουν παράλληλα ανεξαρτησία στα  μέλη  της οικογένειας  με  διακριτική παρουσία και όχι με τη μορφή απόλυτου ελέγχου αλλά με κατανόηση, υποστήριξη, υπομονή και σωστή μεταξύ τους επικοινωνία.
 Βέβαια από την άλλη πλευρά εμείς που γράφουμε αυτό το άρθρο  έχουμε τη δική μας  άποψη για αυτό το θέμα και θα θέλαμε να την εκθέσουμε και δημοσίως…
<<Εφηβεία είναι η φάση που εγκαταλείπεις τις κούκλες για να ασχοληθείς με τους κούκλους..>>
<<Εφηβεία είναι η καλύτερη φάση στη ζωή μας και πάντα μα πάντα θα κάνουμε αυτό που γουστάρουμε χωρίς νόμους και κανόνες….
Οπότε παιδιά ας ζήσουμε τη ζωή μας τώρα πριν είναι πολύ αργά…..
ΕΦΗΒΕΙΑ: ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ………………………

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου